Κατηγορίες
Άρθρα

Το δεύτερο σχόλιό μας στην δημόσια διαβούλευση.

Ο σχολιασμός μας αφορά, τους περιορισμούς/απαγορεύσεις στην ερασιτεχνική αλιεία και ειδικότερα την υποβρύχια αλιεία που αβάσιμα, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα, χωρίς τεκμηρίωση και προσχηματικά, προτείνεται στην πολιτεία να νομοθετήσει, βάση αυτής της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ)

Ηθελημένη θανάτωση εξαιτίας των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με την αλιεία. (απειλή/πίεση G10)

(Αφορά τα προστατευτέα Θαλάσσια Θηλαστικά –ερπετά)

O υποβρύχιος ερασιτέχνης αλιέας δεν έχει καμία απολύτως αρνητική αλληλεπίδραση με τα θαλάσσια θηλαστικά και ερπετά. Έχει μόνο θετική και τα προστατεύει.

Στις ηθελημένες θανατώσεις θαλασσίων θηλαστικών και ερπετών (G10) ο υποβρύχιος ερασιτέχνης αλιέας δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη. Δεν έχει κανένα ανταγωνισμό με αυτά, δεν του καταστρέφουν και δεν φοβάται μην του καταστρέψουν τα δίχτυα γιατί απλά, δεν έχει τέτοια εργαλεία.

Και μόνο η παρουσία του ερασιτέχνη αλιέα στην θάλασσα, αποτρέπει τα εγκλήματα ηθελημένης θανάτωσης θαλάσσιων θηλαστικών και ερπετών.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις δολοφονίες των υπέροχων αυτών πλασμάτων, προέκυψε κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID. Όταν, με το πρόσχημα της πανδημίας, εφαρμόστηκε στην πράξη η φαεινή ιδέα της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας. Χωρίς τους ερασιτέχνες αλιείς στην θάλασσα, οι δολοφόνοι ανενόχλητοι δολοφόνησαν μαζικά.

Η μελέτη σας αυθαίρετα, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα και χωρίς καμία τεκμηρίωση προτείνει στις περισσότερες περιπτώσεις την απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας και την διατήρηση της επαγγελματικής. Την επ’ αόριστον δηλαδή, επανάληψη του φαινομένου.

Τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία. (Απειλή/Πίεση G12)

(αφορά τα προστατευτέα Θαλάσσια θηλαστικά –ερπετά – θαλασσοπούλια)

Γιατί δεν κατονομάζετε τα εργαλεία στα οποία εμπλέκονται τα προστατευτέα είδη;

Γιατί δεν εξειδικεύετε την απειλή/πίεση G12;

https://www.medasset.org/el/thalassies-chelones/alieia/

Το αλιευτικό εργαλείο της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας είναι το καμάκι που οπλίζεται με την μυϊκή δύναμη του αλιέα. Το ψαροντούφεκο δηλαδή. Κανένα άλλο.

Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις που – χωρίς δημοσιότητα, χωρίς οικολογικές σφραγίδες- υποβρύχιοι ερασιτέχνες αλιείς, έχουν απελευθερώσει – με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές – παγιδευμένα θαλάσσια ερπετά και θηλαστικά, από ενεργά ή εγκαταλειμμένα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία ενδεχομένως, σκοπίμως δεν κατονομάζετε.

https://www.ethnos.gr/greece/article/25370/xalkidikhesosefokiapoyeixemplexteioloklhrhsedixtyapics

Η μελέτη σας αυθαίρετα, προσχηματικά, μεροληπτικά και χωρίς καμία τεκμηρίωση προτείνει στις περισσότερες περιπτώσεις την απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας και την διατήρηση της επαγγελματικής, με πρόσχημα την χρήση αλιευτικών εργαλείων που δεν χρησιμοποιούνται στην υ/β ερασιτεχνική αλιεία.

Τα αλιεύματα & η τροφή των προστατευτέων ειδών. (απειλές/πιέσεις G01, G03)

(αφορά προστατευτέα Θαλάσσια θηλαστικά –ερπετά – θαλασσοπούλια)

Οι επιπτώσεις (G01, G03) της ερασιτεχνικής αλιείας στο περιβάλλον είναι ελάχιστες σε σύγκριση με την επαγγελματική αλιεία. 1 προς 10.

Το προτεινόμενο μέτρο της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας και της διατήρησης της επαγγελματικής δεν εξαλείφει ούτε μειώνει τις απειλές/πιέσεις στα αλιεύματα. Δεν εξασφαλίζει επίσης περισσότερη τροφή στα προστατευτέα είδη. Το 1 που δεν θα πιάσουν οι ερασιτέχνες, προτείνετε να το πιάσουν οι επαγγελματίες που ήδη πιάνουν 9 για να το πωλήσουν.

Με το πρόσχημα των πιέσεων/απειλών G01, G03, αυθαίρετα, σκόπιμα, μεροληπτικά και χωρίς καμία τεκμηρίωση προτείνετε, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέτρα απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας με ταυτόχωρη διατήρηση της επαγγελματική αλιείας.

Οικότοποι προταιρεότητας: Εκτάσεις με Ποσειδωνία & Ύφαλοι

Συγκομιδή θαλάσσιων αλιευμάτων και οστρακοειδών (επαγγελματική, ερασιτεχνική) που προκαλεί μείωση πληθυσμών. (Πίεση G01)

Οι επιπτώσεις (G01) της ερασιτεχνικής αλιείας αναφορικά με τα αλιεύματα στις περιοχές 1120 & 1170 είναι ελάχιστες σε σύγκριση με την επαγγελματική αλιεία. 1 προς 10.

Το προτεινόμενο μέτρο της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας και της ταυτόχωρης διατήρησης της επαγγελματικής δεν εξαλείφει ούτε μειώνει τις απειλές/πιέσεις στα αλιεύματα. Το 1 που δεν θα πιάσουν οι ερασιτέχνες, προτείνετε να το πιάσουν οι επαγγελματίες που ήδη πιάνουν 9, για να το πωλήσουν.

Με το πρόσχημα των πιέσεων/απειλών G01, αγνοώντας με πιθανή σκοπιμότητα, σοβαρότατες απειλές στους οικότοπους προτεραιότητας 1120 & 1170, αυθαίρετα, μεροληπτικά και χωρίς καμία τεκμηρίωση προτείνετε, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέτρα απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας με ταυτόχωρη διατήρηση της επαγγελματική αλιείας.

Προτείνουμε:

Να αντιμετωπίσετε στην ΕΠΜ την ερασιτεχνική και την επαγγελματική αλιεία σύμφωνα με τα αλιευτικά εργαλεία που κάθε μια χρησιμοποιεί και τις πιέσεις/απειλές που κάθε μια ασκεί, στα προστατευτέα είδη.

Να λάβετε υπόψιν σας και να αντιμετωπίσετε τις επιχειρήσεις των κλάδων που δραστηριοποιούνται γύρω από την ερασιτεχνική αλιεία ισότιμα και ανάλογα, με τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων.

Παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω σχόλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *