Κατηγορίες
Άρθρα

Το πρώτο σχόλιό μας

Το πρώτο σχόλιο του συνδέσμου μας στην δημόσια διαβούλευση.

Φυσικά, θα ακολουθήσουν και άλλα. https://bit.ly/40bCZx4


Η ερασιτεχνική αλιεία είναι μια παραδοσιακή, δημοφιλής δραστηριότητα, με μεγάλη κοινωνική και οικονομική αξία στην χώρα μας. Προσφέρει ξεκούραση, χαλάρωση και αναψυχή όλο το χρόνο, σε χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας, φύλου η οικονομικού προφίλ.

Η ερασιτεχνική αλιεία δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος για τους ερασιτέχνες αλιείς. Είναι όμως, μια ζωτικής σημασίας οικονομική δραστηριότητα για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίας ειδών ερασιτεχνικής αλιείας και των συνδεόμενων με αυτήν κλάδων. Π.χ. τα σκάφη και ο τουρισμός οι οποίες συνολικά προσφέρουν θέσεις εργασίας και εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες.

Η οικονομική δραστηριότητα που προκύπτει από την ερασιτεχνική αλιεία, είναι μεγάλη και διεσπαρμένη σε ολόκληρη την χώρα, ηπειρωτική, παραθαλάσσια, νησιωτική, με αντίστοιχα μεγάλη κοινωνική επίδραση σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Η οικονομική δραστηριότητα από την ερασιτεχνική αλιεία, είναι τουλάχιστον ίση αν όχι μεγαλύτερη της παράκτιας επαγγελματικής, ενώ ευθύνεται για μόλις το 1/10 στην συνολική παραγωγή της επαγγελματικής αλιείας.

Ωστόσο, οι συντάκτες της παρούσας Ειδικής Περιβαλλοντολογικής Μελέτης, σκόπιμα η από άγνοια δεν έχουν λάβει τίποτα από τα πιο πάνω υπόψιν αν και όφειλαν. Προτείνουν αυθαίρετα, μεροληπτώντας υπέρ της επαγγελματικής αλιείας, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση, μέτρα περιορισμού και απαγορεύσεις για την ερασιτεχνική αλιεία.

Περιορισμούς και απαγορεύσεις που όχι μόνο είναι άδικες απέναντι στους ερασιτέχνες αλιείς, όχι μόνο συνιστούν διάκριση για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ερασιτεχνική αλιεία, αλλά και που στις πλείστες των περιπτώσεων, χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύσουν την κατάσταση των ειδών που καλούμαστε με τις προτάσεις σας να προστατεύσουμε.

Ο κλάδος μας δεν αποτελείται από επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας. Είναι αυτονόητη η απαίτηση να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία, τουλάχιστον εξίσου και ανάλογα, με τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων.

Είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό, να προτείνετε απαγορεύσεις της ερασιτεχνικής αλιείας, εκεί που επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία, με το πρόσχημα της προστασίας απειλουμένων ειδών.

Η επιβίωση των επιχειρήσεών μας, εξαρτάται άμεσα και πρωτίστως από μια ζωντανή και υγιή θάλασσα. Χωρίς ζωντανή θάλασσα οι επιχειρήσεις μας θα κλείσουν. Συνεπώς, ενδιαφερόμαστε πολύ σοβαρά για την προστασία της.

Προτείνουμε λοιπόν, όπου πραγματικά τίθεται θέμα προστασίας ειδών που επιβάλουν την λήψη μέτρων περιορισμού ή απαγόρευσης της αλιείας, να προτείνονται για την αλιεία στο σύνολο της (Επαγγελματική & Ερασιτεχνική).

Η απειλή για ένα είδος, είναι απειλή χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς διακρίσεις.

2 απαντησεις στο “Το πρώτο σχόλιό μας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *