Κατηγορίες
Άρθρα

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Κοινοποιήστε αυτό το μήνυμα σε όλες τις ομάδες σας!

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι ερασιτέχνες αλιείς

Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ αντίδραση μας απέναντι στους επικείμενους περιορισμούς / απαγορεύσεις της ερασιτεχνικής αλιείας μέσω των Ειδικών Περιβαλλοντολογικών Μελετών (ΕΠΜ) στις ζώνες NATURA 2000 είναι ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ τους ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Αν και ο σχολιασμός στις 7 από τις 11 ΕΠΜ έχει κλείσει, ο μαζικός σχολιασμός όλων μας στις υπόλοιπες ανοιχτές είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ.

Πριν τον σχολιασμό σας και όσον αφορά την ΑΛΙΕΙΑ είναι σημαντικό να γνωρίζετε:

Ο σκοπός των ορισμού θαλάσσιων ζωνών NATURA δεν είναι γενικός και αόριστος (πχ αλιευτικά αποθέματα, απαγορεύσεις του Μαΐου ή του θερμάικου κα) αλλά πολύ συγκεκριμένος και αφορά την προστασία συγκεκριμένων απειλούμενων ειδών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ οι δράσεις, οι περιορισμοί η/και οι απαγορεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν πρέπει να αφορούν την προστασία των συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών.

Θαλάσσια θηλαστικά: Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), Ρινοδέλφινο (Tursiops truncates), Ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), Φυσητήρας (Physeter macrocephalus), Ζιφιός (Ziphius cavirostris)

Θαλάσσια ερπετά: Χελώνα (Caretta caretta), Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas)

Όστρακα: Πίννα (Pinna nobilis),  Πετροσωλήνας (Lithophaga lithopaga)

Θαλασσοπούλια

Για την προστασία των ανωτέρω ειδών πρόκειται να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας σε ζώνες των περιοχών NATURA με την σημείωση ότι στις περισσότερες από αυτές η επαγγελματική αλιεία διεξάγεται κανονικά και με μόνους περιορισμούς την μη χρήση συρόμενων εργαλείων και κυκλικών δικτύων (μηχανότρατα, πεζότρατα, γρι-γρι, κλπ)

Σας προτρέπουμε να καταθέσετε τις απόψεις σας με τα επιχειρήματα σας στην δημόσια διαβούλευση.

Ο Σχολιασμός είναι μια πολύ απλή διαδικασία, οδηγίες για την υποβολή σχολίων στην Δημόσια διαβούλευση θα βρείτε εδώ.

Κοινοποιήστε αυτό το μήνυμα σε όλες τις ομάδες σας!

18 απαντησεις στο “ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ”

Δεν υπάρχει καμία επισιμη δημοσιευμένη μελέτη που να δείχνει ότι το ψαροντουφεκο με του ήδη υπάρχοντες νόμους δημιουργεί πρόβλημα στην ζωή και την αναπαραγωγή των ψαριών. Η σωστή εφαρμογή των νόμων χρειάζεται και όχι η κατάργηση των σημείων αλίευσης με ψαροντουφεκο με το πρόσχημα προστεματευομενης περιοχής.
Δεν μπορει στον ορο ερασιτεχνική αλιεία να περιλαμβανεται μεσα τα παντα απο διχτυα , καλαμι εωας ψαροντουφεκο. Πρεπει να τα διαχωρισεται. Δεν συμφωνούμε σε αυτή την ενέργεια απαγόρευσης!

Ντροπή και πάλι ντροπή το ερασιτεχνικό ψαροντούφεκο δεν κάνει πουθενά ζημιά είναι πάντα επιλεκτικό νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να ψηφίσουν τέτοιο νόμο;;

Τη μεγαλύτερη ζημιά τη κάνουν τα επαγγελματικά αλιευτικα σε καμια περίπτωση να τη κάνει ένας απλός ψαροντουφεκας που ειναι είναι και επιλεκτικός στα αλιεύματα του… και αν απαγορεύσουν την ερασιτεχνική να απαγορεύσουν και την επαγγελματική!!! Η ΟΛΑ Η ΤΙΠΟΤΑ μην κάνουμε διακρίσεις

Το ψαροτούφεκο είναι το πιο επιλεκτικό είδος ψαρέματος, ο λόγος ότι βλέπουν το θήραμα πρίν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Το ότι δεν μας θέλουν να βρισκόμαστε στην θάλασσα αυτό με ξεπερνά. Ασ ξεκινήσουν πρώτα με της τράτες γριγρι δίχτυα και ότι άλλο αφορά τους επαγγελματίες αλιείς, και θα καταλάβουν ότι η ψαροτουφεκάδες κάνουν την ποίο ελάχιστη ζημιά στην θάλασσα από όλα τα είδη αλιείας

Είναι ντροπή και μόνο ντροπή να φταίει πάντα τι ερασιτεχνικό και υποβρύχιο ψάρεμα….δεν πρέπει να υπάρξει καμία νέα απαγόρευση αλλά μάλιστα να ξαναδωθει πίσω και η περιοχή του Θερμαϊκού τουλάχιστον από Κορινό μέχρι και Πόρους όπου απαγορεύεται τόσα χρόνια άδικα και χωρίς κάποιος μελέτη απλά για να εκλεγεί κάποιος “κύριος” από τις Σέρρες

Το ψαροντούφεκο και το ερασιτεχνικό ψάρεμα σαφώς και δεν είναι υπεύθυνα για την μείωση των προστατευόμενων ειδών.οι μηχανότρατες και άλλα εργαλεία είναι υπεύθυνα όπως και οι αλόγιστη χρήση από δίχτυα παράκτια είναι υπεύθυνα.εγω προσωπικά εχώ απελευθέρωση χελώνα η οποία είχε εγκλωβιστεί σε δίχτυα

Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των μέτρων πρόληψης και του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Το πρόβλημα δεν είναι το αγκίστρι και το ψαροντούφεκο του ερασιτέχνη αλλά η βιομηχανική ανεξέλεγκτη αλιεία. Μόνο ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομία που συντηρεί ο ερασιτέχνης θα προκαλέσουν αυτά τα μέτρα.

Έχουν πει με ποιο τρόπο καταστρέφουμε εμείς αυτά τα προστατευόμενα είδη με την πετονιά με το ψαροντούφεκο με τι;;;;έχουμε δίχτυα εμείς;;;; να μπλέκονται πάνω δεν λέω ο επαγγελματίας πρέπει να ζήσει εκεί θα πρέπει να δώσουν την προσοχή τους ……..

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την παράλογη νομοθεσία που προσπαθείτε εσείς οι αρμόδιοι να εφαρμόσετε! Προσπαθείτε όπως λέτε να σώσετε τα υχθιοαποθεματα μιας και η υπεραλιευση είναι πολύ μεγάλη! Για μια ακόμα φορά τα έχετε βάλει με τον ερασιτέχνη ψαρά ( η 1η φορά ήταν τότε με την παράλογη απαγόρευση του ψαρέματος επί καραντίνας). Ο ερασιτέχνης θα πάρει 5-6 ψάρια και θα πάει σπίτι του να τα φάει, παράλληλα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες ανεμοτρατες και μεγαλα καΐκια που οργώνουν βυθους παίρνοντας μαζί ακόμα και το ποιο μικρό γόνο και το ακόμα χειρότερο είναι πως φτάνοντας στα λιμάνια και καθαρίζουν τα δίχτυα ότι δεν θέλουν το πετάνε μέσα στην θάλασσα νεκρό πλέον! Γιατί λοιπόν ο ερασιτέχνης ψαράς καταστρέφει την θαλασσα όταν το πρόβλημα το δημιουργούν επαγγελματιες! Επίσης ο ερασιτέχνης ψαράς σε πλειοψηφία τουλάχιστον σέβεται την θαλασσα και δεν κάνει σκουπίδια, αντιθέτως μαζεύει τα σκουπίδια μέσα από την θαλασσα! Είναι εντελώς παράλογη η απόφαση σας δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *