Κατηγορίες
Άρθρα

Απόφαση Λιμεναρχείου Κορίνθου αρ. 09/2022

Σας ενημερώνουμε ότι το Λιμεναρχείο Κορίνθου με νέα απόφασή του 09/2022 (που καταργεί την προηγούμενη 08/2022) ρυθμίζει τη διεξαγωγή της αλιείας (ερασιτεχνικής και επαγγελματικής) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα όρια της ευθύνης του.

Η πρώτη απόφαση του Λιμεναρχείου Κορίνθου έθετε σαν όριο που μπορεί να διεξαχθεί αλιεία τα 300μ. απόσταση μακριά από λουόμενο.

Η Πρώτη Απόφαση 08/2022   Διαύγεια 08 2022

Πρόκειται για μια απόφαση που απαγόρευε στην πράξη την αλιεία από την ακτή σε μια τεράστια περιοχή (από την Επίδαυρο έως τους Αγ. Θεοδώρους στον Σαρωνικό και από το Κιάτο ως το Πόρτο Γερμενό στον Κορινθιακό).

Η απόφαση αυτή επηρέαζε σοβαρά όχι μόνον τις τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου της ερασιτεχνικής και της υποβρύχιας αλιείας και τις διαδικτυακές επιχειρήσεις λιανικής πανελλαδικά, αλλά και τις επιχειρήσεις χονδρικής των ανωτέρω ειδών, επίσης πανελλαδικά, καθώς και συναφείς επιχειρήσεις (σκάφη – επισκευές σκαφών – ναυτιλιακά – αλιευτικό τουρισμό κτλ.).

Η Νέα Απόφαση 09/2022   Διαύγεια 09 2022

Η νέα απόφαση:

α) Καταργεί την προηγούμενη.

β) Εξαιρεί το υποβρύχιο ψάρεμα από τις νέες ρυθμίσεις εφόσον ήδη ρυθμίζεται με το ΠΔ373/1985.

γ) Διατηρεί τις απαγορεύσεις μόνον στις κηρυγμένες πολυσύχναστες παραλίες και μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας.

δ) Εισάγει λογικούς περιορισμούς στην αλιεία από την ακτή με αγκιστρωτά εργαλεία στις μη χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες/ακτές, με την απαίτηση να διεξάγεται 20μετρα μακρύτερα από λουόμενο/ους.

Γιατί η Νέα Απόφαση είναι σημαντική για όλους μας;

Το Λιμεναρχείο κάθε περιοχής έχει από το Νόμο το δικαίωμα να ρυθμίζει θέματα αλιείας, που προκύπτουν και δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, με αποφάσεις του.

Ένα θέμα που προκύπτει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η τεράστια αύξηση λουόμενων και ερασιτεχνών αλιέων στις ακτές (πολυσύχναστες ή μη) και οι προστριβές μεταξύ τους.

Πολλές από τις μέχρι τώρα αποφάσεις Λιμεναρχείων ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΝ στην πράξη και με εντελώς γενικό τρόπο την αλιεία στις περιοχές ευθύνης τους.

Η τελευταία απόφαση του Λιμεναρχείου Κορίνθου ρυθμίζει με λογικό και δίκαιο τρόπο την διεξαγωγή της αλιείας τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς γενικές απαγορεύσεις.

Θεωρούμε και ελπίζουμε, ότι αυτή η απόφαση θα αποτελέσει πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί και από τα άλλα Λιμεναρχεία για να ρυθμίσουν αντίστοιχα θέματα.

Ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α, ο σύνδεσμος μας.

Ο Σύνδεσμος μας, όπως και πέρυσι τον Ιούνιο στην περίπτωση του καταστροφικού για την ερασιτεχνική & υ/β αλιεία Π.Δ. που αποσύρθηκε, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά.

Ενημέρωσε, εργάστηκε και συνεργάστηκε με άλλους φορείς και πρόσωπα, μεθοδικά, συστηματικά και με ταχύτητα για την επίτευξη της ως άνω απόφασης.

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης των ενεργειών (10 ημέρες) συνέβαλε, ώστε οι επιχειρήσεις μας να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις απώλειες τους.

Ευχαριστίες

Ο Σύνδεσμος μας θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει:

Τον Λιμενάρχη Κορίνθου Αντιπλοίαρχο ΛΣ κ. Κοντό Παναγιώτη για την άμεση ανταπόκριση και τη συνεργασία, με εμφανή την διάθεση δίκαιης επίλυσης των θεμάτων.

Τον Δικηγόρο Αθηνών Γιώργο Κ. Μαρή, ο οποίος έχει διατελέσει επανειλημμένως νομικός σύμβουλος επιχειρησιακών θεμάτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο κ. Μαρής ανέδειξε το θέμα και είχε την πρωτοβουλία, τη νομική και επιχειρησιακή καθοδήγηση.

Τον Επιχειρηματία Αριστείδη Τσάβαλο με έδρα την Κόρινθο, μέλος του συνδέσμου μας  για την ενημέρωση του συνδέσμου για το θέμα και την ενεργή συμμετοχή του στη επίλυση του.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ερασιτεχνικής Αλιείας (ΠΟΣΕΑ) για την συμβολή της στην επίλυση του θέματος.

Για το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α.

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Κουκούλας

Η Γραμματέας Όλγα Καρτελιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *