Κατηγορίες
Άρθρα

Ενημέρωση 24/03/23

Αγαπητοί συνάδελφοι, ερασιτέχνες αλιείς

Σας ενημερώνουμε για τους επερχόμενους καταστροφικούς για τον κλάδο μας, περιορισμούς και απαγορεύσεις στην ερασιτεχνική αλιεία – και κατ’ επέκταση και στην υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία – που η πολιτεία προετοιμάζει  να εισάγει. 

Ήδη έχουν εκπονηθεί Ειδικές Περιβαλλοντολογικές Μελέτες (ΕΠΜ) βάση των οποίων θα συνταχθούν Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου NATURA 2000.

(Δείτε περισσότερα στον σύνδεσμο: https://bit.ly/40bCZx4 )

Για το αντικείμενο της αλιείας και σύμφωνα με τις ΕΠΜ για το θαλάσσιο τμήμα του δικτύου ΝATURA 2000 προετοιμάζονται περιοχές όπου:

• Απαγορεύεται η Αλιεία (Επαγγελματική & Ερασιτεχνική)

• Απαγορεύεται η Ερασιτεχνική Αλιεία ΑΛΛΑ Επιτρέπεται η Επαγγελματική Αλιεία, με περιορισμούς όπως η χρήση συρόμενων εργαλείων, κυκλικών δικτύων, μηχανότρατα, πεζότρατα, γρι-γρι, κλπ 

• Επιτρέπεται η Ερασιτεχνική Αλιεία ΜΟΝΟΝ από την ξηρά (χωρίς βάρκα).

Σημειώστε ότι οι περιοχές του δικτύου όπου η ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται ή περιορίζεται, είναι αυτές που αποτελούν ψαρότοπους ενώ στις αδιάφορες αλιευτικά περιοχές, η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται.

Η  αιτιολόγηση των απαγορεύσεων και των περιορισμών αυτών για την ερασιτεχνική αλιεία,  αφορούν κατά βάση την προστασία ειδών όπως: Χελώνα (Caretta caretta), Πράσινης χελώνα (Chelonia mydas),  Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), Ρινοδέλφινο (Tursiops truncates), Πίννα (Pinna nobilis), Ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris),  Φυσητήρα (Physeter macrocephalus).

είδη τα οποία η ερασιτεχνική αλιεία ποτέ δεν απετέλεσε ούτε αποτελεί απειλή.

Ο παραλογισμός ολοκληρώνεται με την επαγγελματική αλιεία να επιτρέπεται στις περισσότερες περιοχές.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν, η πολιτεία μεροληπτεί  υπέρ της επαγγελματικής αλιείας σε βάρος της ερασιτεχνικής, προωθώντας καταστροφικά για τα προαναφερμένα είδη, την ερασιτεχνική αλιεία, αλλά και για τον κλάδο μας ΠΔ. 

Μπορεί η ερασιτεχνική αλιεία να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος για τους ερασιτέχνες αλιείς, έχει όμως για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου και των συνδεόμενων με την ερασιτεχνική αλιεία κλάδων, όπως τα σκάφη και ο τουρισμός  οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας και εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες. 

Ο κλάδος μας δεν αποτελείται από επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας και είναι αυτονόητη η απαίτηση να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία τουλάχιστον εξίσου και ανάλογα,  με τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων.

Ο σύνδεσμος μας πέρα από την ανάδειξη του θέματος προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των απαράδεκτων αυτών προτάσεων απαγορεύσεων και περιορισμών.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη και κρίσιμη η βοήθεια όλων ανεξαιρέτως των συνάδελφων του κλάδου μας, των ερασιτεχνών αλιέων, των επαγγελματιών και των συνδεδεμένων με την ερασιτεχνική αλιεία επιχειρήσεων.

Μείνετε σε εγρήγορση. Θα σας κρατάμε ενήμερους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, 

Για το ΔΣ του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α

Ο Προέδρος Ν. Κουκούλας

Η Γραμματέας  Ο. Καρτελιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *