Κατηγορίες
Άρθρα

Η επιστολή του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α. προς το Λιμεναρχείου Κορίνθου

Προς: Λιμεναρχείο Κορίνθου

Υπόψιν κ. Λιμενάρχη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη
  2. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου
  3. Διευθυντή Λιμενικής Αστυνομίας, Πλωτάρχη κ. Πέτρο Αλικάκο

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Αριθ. 08 2022

Αξιότιμοι Κύριοι

Παρ’ ότι η ερασιτεχνική αλιεία δεν έχει ίδιο οικονομικό όφελος για τους ερασιτέχνες αλιείς, οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και εισόδημα στις οικογένειές τους, αλλά και για τους συνδεόμενους με την ερασιτεχνική αλιεία κλάδους, όπως τα σκάφη και ο τουρισμός. Για τον λόγο αυτό, η παράλογη απόφαση του Λιμεναρχείου Κορίνθου για την απαγόρευση, ουσιαστικά, της ερασιτεχνικής αλιείας είναι ζωτικής και καθοριστικής σημαίας.

Στα πλαίσια αυτά και εκτιμώντας το σημαντικό έργο που έχει επιδείξει το Λιμενικό Σώμα για τα ζητήματα αρμοδιότητάς του (στα οποία περιλαμβάνεται και η ερασιτεχνική αλιεία), επιθυμούμε, προσβλέποντας στην προσοχή σας να θέσουμε υπ’ όψη σας τα πιο κάτω θέματα.

Διαμαρτυρόμαστε και αιτούμαστε την άμεση ανάκληση της απόφασης (08 2022) του Λιμεναρχείου σας με την οποία απαγορεύετε στην πράξη την ερασιτεχνική αλιεία στη περιοχή ευθύνης σας.

Η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο στους ερασιτέχνες αλιείς της περιοχής αυτής, σε όσους προγραμμάτιζαν να κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή, αλλά και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την ερασιτεχνική αλιεία πανελλαδικά.

Δεν κινδυνεύει κανείς από το καλάμι ή το αγκίστρι ερασιτέχνη αλιέα. Όμως, με την απόφαση σας, ένας ερασιτέχνης που αλιεύει από την ακτή καθίσταται αυτόματα παραβάτης όταν τον πλησιάσει ένας κολυμβητής σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.

Χωρίς τέτοιου είδους γενικές απαγορεύσεις, δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα σε κολυμβητή στο οποίο εμπλέκεται υ/β αλιέας, αποδεικνύοντας στην πράξη την ορθότητα του ήδη υφιστάμενου ΠΔ που καθορίζει τα σημεία που επιτρέπεται και απαγορεύεται η υ/α αλιεία, τη συμμόρφωση των υ/β αλιέων αλλά και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, από τα Λιμενικά όργανα.

Για ποιόν λόγο, λοιπόν, και σε τι ωφελεί/εξυπηρετεί αυτή η γενική απαγόρευση από το Λιμεναρχείο Κορίνθου, που υπερβαίνει τα –αποδεδειγμένα αποτελεσματικά- όρια που έχει θέσει ήδη ο νόμος;

Η απόφαση αυτή απαγορεύει στην πράξη παντού στα όρια ευθύνης σας, την χαρά του ψαρέματος στους λάτρεις της θάλασσας και της φύσης, στα παιδιά, τους συνταξιούχους και τους παραθεριστές και δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από τους ήδη υφιστάμενους νόμους σε κανέναν, παρά μόνο απέχθεια απέναντι σε μια παράλογη απαγόρευση και καλλιέργεια έχθρας μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων, των κολυμβητών και των οργάνων του ΛΣ.

Κύριοι, σήμερα και λόγω του επείγοντος της κατάστασης αναφερθήκαμε μόνο περιληπτικά στην αδικαιολόγητη αυτή απαγόρευση, ωστόσο είμαστε άμεσα στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση κρίνετε απαραίτητη.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα δείτε το θέμα μας με ευαισθησία, ταχύτητα και ορθολογισμό και θα εξασφαλίσετε με τις ενέργειες σας την αποφυγή παρόμοιων γενικευμένων και παράλογων απαγορεύσεων στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α.

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Κουκούλας

Η Γραμματέας Όλγα Καρτελιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *